GÜMÜŞTOP  KÖYÜ  CAMİİ

Zafer KAYA - İmam-Hatip

1966 Yılında Turhal'ın Çivril Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi, 1987 Yılında Turhal İmam Lisesinden mezun oldu.
      Pazar İlçesi Erkilet mahallesinde vekil İmam Hatiplik yaptı, 1988 Yılında aynı ilçenin Bağlarbaşı Köyünde İmam Hatip olarak göreve başladı.
      1990 Yılında Turhal'ın Ataköy Köyüne, 1995 Yılında Kazancı Köyüne naklen atandı. A.Ö.F İlahiyat Bölümü Ön lisans programını bitirdi.
      2005 Yılında Turhal Gümüştop Köyü Camii İmam Hatipliğine atandı. Halen aynı göreve devam eden Zafer KAYA evli ve 3 çocuk babasıdır.

Adı Gümüştop Köyü Camii
Yaptıran Abdullah Bey
Yapılış tarihi 1370
Toplam arsa alanı 1850 m2
İç alan 100 m2
Cemaat kapasitesi 110 Kişi
a.Vakit namazları 3-5 Kişi
b.cuma namazı 20-25 Kişi

Gümüştop Köyü Camii çok önemli bir tarihi alana sahiptir. Ziya Paşa'ya ait bir Eyvanda, 1370 Yılında Ertana beyliği zamanında, Abdullah bey tarafından yaptırılmıştır. Külliye şeklinde yapılmış olan tarihi eserin bir eyvanında, Mehmet Dede türbesi bulunmaktadır. Çok sade bir şekilde taş duvar üzerine kubbe örtülerek yapılmış olan eserin, sadece bir duvarındaki süslemeler günümüze kadar ulaşmıştır.
       Ana giriş kapısı üzerinde bir kitabesi vardır, giriş kapısının her iki yanında da Aslan kabartması bulunmaktadır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Caminin şu an itibariyle  bir restorasyona ihtiyacı vardır.